## Thursday, 23 March 2017

### DI QUIZ:BASED ON NEW PATTERN

Directions (Q. Nos. 1-4) Study the following line graph to answer these questions. Railway Time Schedule of an Express Train X Running Between City A and City H
a → Arrival of train
d→ Departure of train
A, B, C, D, E, F, G and H are cities through which the train runs.
a-d→ Indicates stoppage/halting of the train at the city station.

Question 1: The average speed of the train maintained between two successive stations was maximum between
(a) E-F
(b) F-G
(c) G-H
(d) Both G -H and F-G
Question 2: Between how many pairs of consecutive stations does the speed run below the overall average speed of the entire trip?
(a) 4
(b) 1
(c) 3
(d) 2
Question 3: If the train stops at each city for 30% more time, then at what time will it reach the city H after departing from City A as per schedule?
(a) Data insufficient
(b) 17 : 03
(c) 16 : 41
(d) 16 : 58
Question 4: The train begins its onward journey from City A and it is extended to beyond City H to a City M due to some unavoidable reason. The train starts its return journey immediately after it reached City M. The train returns with a speed of 90 km/h without any stoppages in between and reaches City A at 2 : 25 am. Find the distance between City H and City M.
(a) 40 km
(b) 90 km
(c) 70 km
(d) None of these

Answer 1: (b) Therefore, the correct option is (b)
Answer 2: (c) Overall average speed = 800/633 = 1.264 km/min
Hence, between stations B-C, D-E and G-H the speed of the train was less than the average speed of the entire journey. Correct option is (c)
Answer 3: (c) Now Increased stoppage time= 0.3 × 52 =15.6 min approximately 16 min
New arrival time = 16:25 + 16 = 16:41 min
Correct option is (c).
Answer 4: (d) Assuming the train starts its journey from M towards A at 16:25
Time taken to reach A from M= 24+2:25 – 16:25 = 10 hours.
Average speed = 90 Km/hr.
Total distance M-A = 90 × 10 = 900 Km.
Total distance A-H = 800 Km.
Therefore, Distance between H and M is 900-800 = 100 Km.
Correct option is (d)