Saturday, 27 February 2016

SSC Helpline for CGL 2016 Candidates

Dear Readers,
The Staff Selection Commission (SSC) has been receiving a number of complaints from applicants applying for CGL 2016 Examination that after filling the application form, the machine indicates that their application form is incomplete and payment made by them has not been accounted for. 


All the applicants are hereby advised that the SBI system normally takes 24-48 hours to take note of the payment made and which is reflected in the application status. In view of this position, applicants are hereby advised to wait for 48 hours before checking up the complete status of their application. They may take the print out only after 48 hours. 

For the convenience of the candidates, the Commission has set up a new helpline with the Number 011-24368090, which will be functional from 10.00 AM to 5.00 PM on weekdays.

TODAY COMBO PACK:FEB 27th

LIC AAO : English Quiz

Directions (Q. 1 - 10): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is 5), i.e. ‘No error’. (Ignore the errors of punctuation, if any.)

1. (1)/These companies have been asked (2)/ to furnish their financial details (3)/ and information about (4)/ its board members. (5)/ No error 

2. (1)/ The scheme which will be launched (2)/ during the next two years (3)/ require an additional investment (4)/ of one hundred crores. (5)/ No error

3. (1)/ Road developers unable (2)/ to finish their projects (3)/ on time will not be (4)/ awarded new ones. (5)/ No error

4. (1)/ We have taken on (2)/ the responsibility of (3)/ arranging the required training (4)/ and supervise the new staff. (5)/ No error

5. (1)/ The government has signed (2)/ a memorandum of understanding with (3)/ the company to set up (4)/ a plant in the state. (5)/ No error

6. (1)/ Owing the new policy (2)/ we feel that the targets (3)/ set for this year (4)/ may not be achieved. (5)/ No error

7. (1)/ Since the lack of (2)/ manpower we cannot (3)/ conduct the survey (4)/ in rural areas. (5)/ No error

8. (1)/ Palm oil is very beneficial (2)/ and is use to (3)/ make products ranging (4)/ from soap to biodiesel. (5)/ No error

9. (1)/ There are only (2)/ a few company (3)/ who can handle (4)/ projects of this magnitude. (5)/ No error

10. (1)/ The data shows that (2)/ the unemployment rate has (3)/ raised to 6.1 percent, (4)/ the highest in five years. (5)/ No error


Solution : -

1.(4) Substitute their for its.
2.(3) Substitute requires.
3.(3) Substitute in
4.(4) Substitute supervising.
5.(5)
6.(1) It should be: “Owing to the…..”
7.(1) It should be “Since we lack”
8.(2) Substitute used.
9.(2) Substitute companies.
10.(3) Substitute risen.

Computer Quiz For LIC AAO

1.Selects the entire Row press-------
a)Shift + Space
b)Shift + ctrl
c)Shift + alt
d)Space + enter
e)None of these

2."Zipping" a file means
a)Encrypting the message
b)Compressing the message
c)Transfer the message
d)All of these
e)None of these

3.A .......... shares hardware, software, and data among authorized users.
a)network
b)protocol
c)hyperlink
d)tranmmitter
e)None of these

4.When was the first Windows operating system launched?
a)1984
b)1985
c)1988
d)1989
e)1990

5.What is the smallest and largest font size available in Font Size tool on formatting toolbar?
a)8 and 72
b)8 and 64
c)12 and 72
d)None of above
e)1 and 2

6.Aligns the selected text or line to justify the screen press-------
a)Ctrl + c
b)Ctrl + I
c)Ctrl + J
d)Ctrl + k
e)None of these

7.Which of the following is different from other ?
a)Internet
b)Windows
c)Unix
d)Linux
e)None of these

8.Granting an outside organization access to internet web pages is often implemented using a(n)?
a)extranet
b)intranet
c)internet
d)hacker
e)None of these

9.Which key is used in combination with another key to perform a specific task ?
a)Function
b)Control
c)Arrow
d)Space bar    
e)None of these


10.What is MP3?
a)A mouse
b)A Printer
c)A Sound format
d)A Scanner
e)None of these

ANSWER:
1. a
2. b
3. a
4. b
5. a
6. c
7. a
8. a
9. b
10. c

LIC AAO: QUANT QUIZ

1.Harish invests a certain sum of money in Bank X for a period of 5 years and gets Rs 3800 as simple interest. After that he withdraws the amount and invests it in Bank Y for 10 years which provides double the rate of interest as provided by Bank X. From Bank Y,he gets Rs 30,400 as simple interest. Find the sum of money invested in Bank X.
(a) Rs 3800
(b) Rs 7600
(c) Rs 9200
(d) Can’t be determined
(e) None of these

2.Three persons P, Q and R invested capitals in the ratio 2 : 3 : 4. At the end of the business term, they received the profits in the ratio 10 : 7 : 5. What is the ratio of time for which they contributed their capital?
(a) 12 : 14 : 15
(b) 12 : 10 : 9
(c) 5 : 4 : 1
(d) 4 : 3 : 1
(e) None of these

3.An equilateral triangle is cut up into smaller equilateral triangles with side 1/6 of the actual. Find the number of triangles thus formed.
(a) 216
(b) 6
(c) 36
(d) 3
(e) Can’t say

4.16 men can do 50% of a piece of work in 10 hours. 10 women can do 75% of the same work in 15 hours. Then in how many hours can 80% of the same work be done by 8 men and 5 women?
(a) 20 hours
(b) 24 hours
(c) 15 hours
(d) 16 hours
(e) None of these

5.A steel wire when bent in the form of a circle encloses an area of 1386 sq cm. What will be the enclosed area when the same steel wire is bent in the form of an equilateral triangle?
(a)  484 * 3^1/2 cm2
(b) 616 * 3^1/2  cm2
(c)  308 * 3^1/2 cm2
(d) 512 cm2
(e) None of these

6.A motorboat goes from point P to point Q upstream and returns from Q to P downstream. If the round trip takes the motorboat 12 hours and the distance between both the point is 40 km, what is speed of the stream if the speed of the motorboat in still water is 12 km/h?
(a) 4 km/h
(b) 6 km/h
(c) 8 km/h 
(d)  km/h
(e) None of these

7.Ashish can hit a target 4 times in 5 shots; Lokesh 3 times in 4 shots; and Kapil twice in 3 shots. They fire one each. What is the probability that all three shots hit the target?
(a) 3/5
(b) 1/2
(c) 8/15 
(d) 2/5 
(e) None of these

8.Two trains running in opposite directions cross a child standing on the platform in 24 seconds and 15 seconds respectively and they cross each other in 21 seconds. Ratio of their speed is
(a) 2 : 1
(b) 1 : 2
(c) 1 : 3
(d) 2 : 3
(e) 3 : 4

9.The price of rice falls by 12%. How many tons can be now bought for the same money which was sufficient to buy 44 tons at the higher price?
(a) 54
(b) 50
(c) 38
(d) 48 
(e) None of these

10.Amit being the sleeping partner receives   of the profit and the remaining is divided between Prateek and Prasad in the ratio of 1.25 : 1. If the difference between the shares of Prasad and Amit is Rs 8340, what is Prateek’s share (in Rs)?
(a) 8800
(b) 13900
(c) 12600
(d) Data inadequate
(e) None of these


ANSWERS UPLOADED SHORTLY......

CURRENT AFFAIRS 27TH FEBRUARY 2016

  • Rohit Sharma named Nissan’s global ambassador
  • Union Cabinet approved $150 million Credit to Iran for Chabahar Port Development
  • Justice Subhro Kamal Mukherjee sworn-in as Chief Justice of Karnataka High Court
  • India’s first railway auto hub will come up near Chennai
  • Aryabhatta award conferred on Avinash Chander
  • Lalita Babar named as the Sports Person of the Year
  • India approves $150 million credit line for Iran’s Chabahar port
  • India and UK sign MoU for research in crop science
  • EPFO Tightens Norms for Withdrawal of Funds
  • Indian Government appoints 3 news information commissioners
  • Jonathon Sinclair Neal appointed CEO of AAE Travel
  • Justice Dinesh Maheshwari Appointed As Chief Justice of Meghalaya High Court
  • Ashwini Nangia becomes Director of CSIR-National Chemical Lab, Pune
  • USL appoints MK Sharma as new chairman
  • Reliance Capital to Transfer Commercial Finance Business into Separate Firm
  • Ratan Tata to Head Indian Railways’ innovation Committee
  • Cabinet approves Atal Innovation Mission
  • UP Government signs pact with OLA
  • IDBI Bank Gets SEBI Nod to Raise Rs 3,771 cr Via QIP
  • Times Internet partners with Investopedia to deliver trusted financial content to India
  • Promotion of Payments through cards and digital means.

Digital current affairs:27th February


Vocabulary Of The Day(FEB 27th Hindu Editorial)

TOPIC-1: Bolivia’s Morales transformation.
            It may be tempting to decry Bolivia’s referendum vote on February 21 as being illustrative of a drift towards autocracy by popularly elected leaders. The charismatic Evo Morales sought a mandate to run for a fourth presidential term in 2019, but it was denied in a close vote. Whatever the moral merit underlying such a judgment, the truth is that in the absence of a constitutionally stipulated limit on the President’s term in office, unlike in France or in the United States, strong and popular figures tend to seek successive re-election. As regards the countries of Latin America, attempts to get around the constitutional process in this respect cut across the ideological divide. There is a common thread that runs through the contemporary experience of countries as diverse as Venezuela and Colombia. This is the memory of political volatility, U.S.-backed military dictatorships and armed insurgency, and the consequent shadow of institutional instability that often remains well after the installation of directly elected governments. In fact, Mr. Morales’s bid for his current third term was similarly secured through a constitutional sanction, one that eventually culminated in his record second-best electoral performance.
            That said, judging from the public mood of rejection of another electoral contest for the once near-invincible, and first indigenous, President, the outcome must seem not inconsiderable a victory for democracy, especially since the persona of Mr. Morales has been almost indistinguishable from his political rhetoric and policy initiatives. The nationalisation of natural resources and utilities matched his anti-imperialist stance. His cash-transfer schemes transformed one of Latin America’s poorest countries into one of the region’s fast-growing economies and in the process halved levels of extreme poverty. Cumulatively, the political stability and macroeconomic performance of the recent years are a comparison in contrast with the marginalisation of the majority indigenous population during the 1964-1982 military rule and the crippling impact of structural adjustment in the years immediately thereafter. But the result in the referendum may have put Bolivia’s evolving democratic ethos at a crossroads in so far as it reflects a shift away from the large peasantry that once constituted the support base of the Movement Toward Socialism (MAS). A bulk of this segment is today an assertive, ambitious and perhaps anxious middle class that has seen much of the optimism of the boom in commodity prices and consumer spending evaporate following the slump in the global demand for oil. While there were as many incumbents in office in the five years preceding President Morales’s ascent to power in 2006, MAS has apparently not thrown up the next line of leadership in the period it has been in office. Moreover, Opposition parties in Bolivia today seem to have coalesced solely on the issue of denying another term for the incumbent President. From now until the end of the Morales era, is a time for introspection.
VOCABULARY:
1.decry : publicly denounce.
2.referendum : a general vote by the electorate on a single political question which has been referred to them for a direct decision.
3.autocracy : a system of government by one person with absolute power.
4.charismatic : exercising a compelling charm which inspires devotion in others.
5.denied : state that one refuses to admit the truth or existence of.
6.stipulated : demand or specify (a requirement), typically as part of an agreement.
7.diverse : showing a great deal of variety; very different.
8.dictatorships : a social situation where one person makes all the rules and decisions without input from anyone else.
9.consequent : as a result, effect, or outcome.
10.invincible : too powerful to be defeated or overcome.
11.indistinguishable : not able to be identified as different or distinct.
12.rhetoric : the art of effective or persuasive speaking or writing, especially the exploitation of figures of speech and other compositional techniques.
13.Cumulatively : Increasing or enlarging by successive addition. 2. Acquired by or resulting from accumulation.
14.marginalisation : The process whereby something or someone is pushed to the edge of a group and accorded lesser importance.
15.crippling : cause (someone) to become unable to walk or move properly.
16.peasantry : a member of a class of small farmers or farm laborers of low social rank.
17.anxious  : feeling or showing worry, nervousness, or unease about something with an uncertain outcome.
18.assertive : having or showing a confident and forceful personality.
19.slump : sit, lean, or fall heavily and limply.
20.coalesced : come together to form one mass or whole.
21.incumbent : necessary for (someone) as a duty or responsibility.
22.introspection : the examination or observation of one's own mental and emotional processes.
TOPIC-2: Cautious optimism.
            The Economic Survey presented in Parliament by Finance Minister Arun Jaitley reaffirms the positive growth numbers that have been projected by many global agencies, including the International Monetary Fund. Coming just a couple of days ahead of the Union Budget, the larger picture detailed by the Economic Survey should provide Mr. Jaitley a measure of confidence to show the business-friendly side of the BJP-led NDA government with a reform-oriented road map. The Survey indicates the possibility of India posting 7-plus per cent GDP (gross domestic product) growth for the third year in a row. A 7.2 per cent growth rate in 2014-15 and a possible 7.6 per cent expansion in 2015-16 must be read favourably in the context of the global slowdown and domestic concerns about the farm sector after insufficient monsoon rains followed by a warm winter. The Survey is quite optimistic about 7 to 7.75 per cent growth in the coming fiscal year — in fact, the claim is made that “conditions do exist for raising the economy’s growth momentum to 8 per cent or more in the next couple of years’’. Liberally lauding the government for its initiatives on the fiscal front, the Survey indicates that the Centre should be in a position to adhere to its fiscal deficit target of 3.9 per cent of GDP. A robust expansion in the service sector, accelerated growth in industry and a pick-up in IIP (Index of Industrial Production) have all, according to the Survey, created a climate of optimism. Still, given the extremely uncertain external environment, the Survey warns that “India’s growth will face considerable headwinds”.
Also read:
Only 5.5% who earn are tax payers: Economic Survey
            It is in offering a prescription to deal with this malady of becalmed global demand that the Survey makes bold. It makes a strong and valid case for giving a big push to agriculture, health and education. It repeats the widely articulated industry demand for addressing the “exit problem” that is hurting the economy. Calling it a “Chakravyuha challenge’’, the Survey lists the enormous fiscal, economic and political costs involved in sustaining incapacitated ventures. Another meaningful suggestion is that India move from a pro-industry approach to one that is “genuinely pro-competition”. The growth momentum, it is felt, could well be sustained by “activating domestic sources of demand’’. Interestingly, the Survey sees in the implementation of the Seventh Pay Commission recommendations a demand-booster. The Reserve Bank of India, however, has chosen to view the pay panel-induced payout from the prism of inflation. The Survey has rightly called for a quick resolution to the twin balance sheet challenges — the impaired finances of public sector banks and corporate houses. Indeed, this requires a holistic and fair solution. Suggestions such as plugging leakages in subsidy payouts, bringing more income-earners into the tax net, phasing out tax exemptions, not raising exemption threshold limits, introducing differential power tariff and imposing higher property taxes are all resource-raising options listed to deal with the resource crunch. How much of this purposefulness will in fact inform the new Budget will be ascertained on Monday.
Also read:

VOCABULARY:
1.reaffirms : state again strongly.
2.lauding : praise (a person or their achievements) highly.
3.adhere : believe in and follow the practices of.
4.deficit : the amount by which something, especially a sum of money, is too small.
5.robust : (of an object) sturdy in construction.
6.accelerated : (especially of a vehicle) begin to move more quickly.
7.prescription : an instruction written by a medical practitioner that authorizes a patient to be issued with a medicine or treatment.
8.malady : a serious problem.
9.becalmed :(of a sailing ship) unable to move through lack of wind.
10.articulated :having two or more sections connected by a flexible joint.
11.holistic : characterized by the belief that the parts of something are intimately interconnected and explicable only by reference to the whole.
12.plugging : block or fill in (a hole or cavity).

13.ascertained : find (something) out for certain; make sure of.