Saturday, 10 October 2015

101 Shortcuts for Speed Maths............

Current Affairs, News & Facts of 10 Oct 2015


1. Who resigned as the Prime Minister of Nepal on 10 October 2015?
a) Sushil Koirala
b) Baburam Bhattarai
c) Madhav Kumar Nepal
d) Prachanda
2. Which of the following states on 9 October 2015 decided to establish India’s first Dolphin Community Reserve?
a) Uttar Pradesh
b) Bihar
c) Assam
d) West Bengal
3. Name the Carnatic flautist who died on 9 October 2015 in Chennai?
a) Natesan Ramani
b) U Srinivas
c) MS Gopalakrishnan
d) N Rajam
4. Baba Ramdev's Patanjali Ayurved on 9 October 2015 tied-up with which group to sell its products on their retail stores?
a) Reliance Group
b) Future Group
c) MORE Group
d) 24/7 Stores
5. Who was appointed to the Board of Securities and Exchange Board of India on 9 October 2015?
a) Tapan Ray
b) Anjuly Chib Duggal
c) Prabhjot Singh
d) Prakash Gadia?
6. Name the music composer who died on 9 October 2015 and was known for famous songs like Geet Gaata Chal, Ram Teri Ganga Maili and Chor Machaye Shor?
a) Aadesh Shrivastava
b) Ravindra Jain
c) MS Viswanathan
d) U Shrinivas
7. Identify the multilateral agency that launched Operation Sophia (Phase-II) to combat Mediterranean Migration Crisis on 7 October 2015
a) NATO
b) UN Peacekeeping
c) EU Naval Force
d) African Union
8. Which of the following states on 9 October 2015 launched e-Pragati project to facilitate e-governance?
a) Kerala
b) Telangana
c) Karnataka
d) Andhra Pradesh
9. Identify the eminent scientist who was appointed as the chairman of Atomic Energy Commission on 10 October 2015
a) Sekhar Basu
b) Anil Kakodkar
c) R K Sinha
d) Srikumar Banerjee
10. ICICI Bank on 8 October 2015 launched which service to enable customers to make electronic payments from their smartphones at traditional stores and e-commerce sites?
a) mVisa based Mobile Payment Service
b) Star mPay Service
c) PayZippy Payment Service
d) PayZapp mPayment Service
11. Which state launched the Operation Valsalya project to track missing children on 9 October 2015?
a) Uttar Pradesh
b) Rajasthan
c) Kerala
d) Tamil Nadu
12. Identify the Indian-origin poet who was appointed as BBC Radio 4’s first resident poet on 9 October 2015
a) Vijay Seshadri
b) Siddhartha Mukherjee
c) Geeta Anand
d) Daljit Nagra
13. With which of the following South American nations, India signed a protocol to Protocol to set up a Joint Economic and Trade Committee (JETCO) on 9 October 2015
a) Brazil
b) Ecuador
c) Argentina
d) Peru
14. Identify the literary personality who resigned from the general council of Sahitya Academy on 9 October 2015
a) Nayantara Sahgal
b) Shashi deshpande
c) Ashok Vajpeyi
d) Sarah Joseph
15. Who was resigned as the CEO of National Skill Development Corporation on 9 October 2015?
a) Atul Bhatnagar
b) Chandrajit Banerjee
c)  Dilip Chenoy
d) Subramaniam Ramadorai
Answers
1-(a)     6-(b)    11-(c)
2-(d)     7-(c)    12-(d)
3-(a)     8-(d)    13-(b)
4-(b)     9-(a)    14-(b)
5-(a)     10-(a)    15-(c)

Common Errors In English E book ...............

Previous years Exam Quadratic Equations Q&A

Hai frds Iam revathi S  iam sharing a some Previous years Exam Quadratic Equations Q&A
These will be usefull for upcoming ibps po and clerical exams

CLICK HERE

Tricks On INEQUALITIES...................

Hai frds Iam revathi S  iam sharing a some importent tricks for INEQUALITIES
These will be usefull for upcoming ibps po and clerical exams
cick here to download

Telangana State CO Operative Apex Bank Limited Manager Scale I selected candidates List Out..................